In het leven worden we geconfronteerd met allerhande uitdagingen. We kunnen hierdoor angst, stress, onzekerheid, zinloosheid, relatieproblemen of andere moeilijkheden ervaren. Dan kan je baat hebben bij gesprekstherapie. We zoeken samen naar een uitweg en/of manieren om met lastige gevoelens om te gaan. Hierbij werk ik vaak rond concrete, recente situaties om tot verandering te komen.
Het kan ook zijn dat je een diagnose gekregen hebt en op zoek bent naar een goede manier om met de bijhorende hindernissen om te gaan. Hierin kan ik je begeleiden in het zoeken naar handvaten.
ONDERSTEUNING BIJ
- Emotionele problemen
- Angsten
- Laag zelfbeeld
- Stressklachten
- Depressie
- Agressie
- Relatieproblemen
- Sociale problemen
- Aanhoudende vermoeidheid en/of chronische pijnen
- Hooggevoeligheid - hoogsensitiviteit
- Rouw & Verlies (door scheiding, overlijden, ziekte,...)
- ...
Om tot bepaalde inzichten hiertoe te komen maak ik gebruik van gesprekstherapie. Gesprekstherapie is een behandelmethode die inzicht geeft in de mechanismen die problemen in stand houden. Veel therapievormen richten zich op één klacht en zetten technieken in om deze specifieke klacht te verminderen. Gesprekstherapie gaat wat verder: het is een verzamelnaam voor gespreksbehandelingen waarbij u beter leert begrijpen hoe pijnlijke gevoelens in het hier-en-nu samenhangen met ervaringen uit het verleden. U krijgt meer inzicht in waarom u doet zoals u doet.
Doelen kunnen zijn het onderzoeken en verstevigen van uw identiteit of het verwerken van ‘oude pijn’ uit het verleden. Een belangrijk uitgangspunt bij deze vorm van psychotherapie is dat drijfveren van gedrag vaak niet bewust zijn. U kunt zich soms angstig, onzeker, gedeprimeerd, voelen, zonder te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen. Het ervaren van zulke gevoelens kan leiden tot ernstige verstoring van studie, werk, intieme relaties. Een tweede belangrijk uitgangspunt is dat het beeld dat u van u zelf en anderen hebt, sterk wordt bepaald door de ervaringen in uw jeugd. Maar ook latere ervaringen kunnen hun sporen achterlaten. Soms worden ervaringen van vroeger herbeleefd en onbewust herhaald in de omgang met anderen. Vaak wordt ongewild op een bepaalde manier op dezelfde situaties gereageerd.